vineri, 26 decembrie 2014

In spiritul Craciunul

      Pentru asa un eveniment cum este Craciunul nu poti sa-l treci decat cu un plan de actiune bine stabilit si alcatuit. Cum la noi toti suntem prinsi in capul muncii si e perioada cea mai aglomerata, final de an, serbari in doua parti si o singura mama, am luat totul din timp si organizat.
      Cumparaturile din timp, porcul taiat, planificat, listele cu meniul stabilit, cadourile cumparate cu cateva zile inainte, ce mai....toate mergeau ca in cartile "100 de sfaturi pentru un Craciun reusit".
     A sosit si ziua Z, ajunul Craciunul, cand se da drumul la furnal.....Cum ziua buna se cunoaste de dimineata asa am inceput si eu.....ciorba la foc, friptura la fezandat, salatele la rece....treaba mergea ca unsa, toate in grafic, deja vedeam sclipirea bucatariei si eu intr-o baie inspumata........cand.......Fiecare etapa a prajiturii trebuia sa zaboveasca putin in frigider la rece pentru intarirea cremei sau a glazurii.....bun, bag prima crema, cand sa o scot un miros parfumat de pin ma napadeste din interior. Tocmai se rasturnase o sticla cu sirop de muguri de brad. Si  suta de ml de sirop nu putea sa curga doar pe un raft, ci de sus pana jos, pe toate cele....Si dai la curatat, si scoate, si sterge, si cand mai era o singura carpa de dat, paaaaaac scap o sticla cu dulceata de ardei iuti, pe gresia din bucatarie. Gresie pe care eu o vedeam stralucind in maxim o jumatate de ora. Ma uit la sangeriul maclavaisului de pe jos, la cioburile care intotdeauna aduc nocroc si curat....
Finalizez si prajitura, excelenta!
     Depasisem deja ora preconizata, dar mai erau sanse sa iesim la 7 din casa pentru colinda. Strang rufele de pe uscator, aranjez ca la Merriot masa, in spiritul si decorul romantic al Craciunului, cand sa pun piciorul in baie aud......S-a cacat Tom in dormitor!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Soc si groaza, mirare simulata......mainile la brat in asteptarea punctului culminant...........asta a sunat ca anuntul "S-a furaaaaaaaaaaat mireasa!"
A urmat actiunea cea mai draga mie sa schimb patul. Din baia mult visata a ramas un simplu dus ca in armata sa reusim totusi sa iesim toti, gata, la 20 din casa.
Concluzia: la anu' trebuie lucrat mai atent la proceduri, aici s-a gresit :)))))) e ca la situatiile de urgenta din tara, se ocupa un singur om, Raed Arafat, in cazul nostru, eu.


Februarie...

  E iarnă,  un amestec de toamnă târzie cu zile mohorâte,  cu ploi ba mocănești, ba torențiale. Cu zile ce par ușor a se lungi, cu haine mul...