miercuri, 1 aprilie 2015

Cronica unei zile.....


  Im dau seama ca timpul iti stirbeste din spontaneitate, incep sa am apucaturi de babe, sa notez totul pe hartie, sa tin toate evidentele, toate graficele pe intervale de timp. Nu mi-e imposibil. De obicei tot ce inseamna extreme face parte din mine, asa functionez Şi imprastiat  aerian, visator si calculat, matematic, rece si taios. Azi tac si-mi place sa vad ca fierbi de nervi ca nu primesti o replica taioasa sau  sclipirea   vreunei lacrimi in coltul ochilor, dar maine iti zic zambind, taios, direct si apasat ce parere am despre tine.....asta asa ca ti-ai uitat replica pregatita sa mi-o dai ieri :)
      Cand ma gandesc ca acum patru ani, cand m-am inscris la gradul I era un alt context, o alta era, o alta lume....eram profesor de socio umane care nu mai avea ore de filosofie din cauza profilelor liceelor; ca mi-am tinut o ora inspectia la o clasa si cand am ajuns sa scrie pe tabla un silogism la logica l-a scris cu greseli de ortografie. Doua secunde a durat uluirea mea.....la asta chiar nu ma asteptam!

     Mai am cateva saptamani pana la sustinearea lucrarii de grad I. Cred ca numai la nunta am mai procedat asa, ca la nasterea lui Dragos a fost ca-n filme!
     Se stabileste din timp data, dupa ce se rotesc emailurile Baia Mare- Cluj retur, apoi se ia o agenda ( in cazul meu, o agenda, 2-3 foi, plicuri goale de la facturi sau orice biletel pe care sa notezi repede ideea sclipitoare care-ti vine intr-un moment de iluminare creativa: cand esti pe strada- notezi repede in telefon la mesaje, in autobuz...tii minte pana cobori, noaptea in drum spre baie sau cand te intorci in pat si oricum nu mai adormi urmatoarele 3-4 ore si te tot invarti de pe o parte pe alta si umpli in gand liste si liste si cand foaia din gand s-a umplut te hotarasti sa te ridici si sa incepi ziua, chiar daca toti dorm si asta ar trebui sa faci si tu si sa asterni pe o hartie reala tot ceea ce ai creat acum in gand.
     Termini cu listele, iti faci planuri si incepi sa tai de pe lista tot ce ai realizat si cand esti pe ultima suta de metri.....primesti un telefon la serviciu ca unul din copii este bolnav....incat ar fi bine de trecut pe la medic inainte de a ajunge acasa.
     Si treci pe la urgenta  si semnezi ca accepti sa te internezi cu micutul care a facut o criza de insuficienta respiratorie (are astm bronsic alergic) Si uite asa 50 metri din cei 100 ii petreci in spital gandindu-te cand la micutul bonav, cand la ceea ce te asteapta si continui sa tii discursuri in gand sau momente ale lectiei.
     Iesi din spital, mai tai o realizare de pe lista si ultimii metri. Cazarea rezolvata, platourile comandate, planurile de lectie facute (am imprimat 230 de pagini) PPTul gata si astepti sa se scurga orele.....si cele de somn, devid tot de veghe, de parca ti-ar fi frica ca somnul ti-ar sterge din memorie ceva. Ramai treaz, dormi iepureste, mai adormi, te mai trezesti, orele trec, numarul cafelelor l-ai pierdut si iata si ziua cea mare.
     Anesteziata de tot ceea ce era in jurul meu, cel mai greu mi-au parut cele 4 ore de inspectie (parca numai pentru definitivat am mai tinut 4 ore, dar nu eram atat de cramponata in toate etapele unei lectii ca la carte) Cred ca a sughitat de multe ori Cucos cu ale lui metode :)
     Au mers toate perfect, comisia - oameni pentru care multumesti lui Dzeu ca i-ai intalnit, de inalta tinuta intelectuala. Auditoriul- cele mai dragi persoane: familia, colegi si prieteni. Si le multumesc tuturor! O zi perfecta! Ziua in care am obtinut gradul I in invatamant! A fost ca acea zi in care am primit felicitarile: Felicitari- sunteti licentiata in filosofie!
Si .....pentru ca pluteam de fericire, zambetul era de invingator, eram intr-un balon care se ridica si se tot ridica plutind usor ca pasarea cerului......replica realitatii te face sa revii cu picioarele pe pamant.......

Atat timp cat oameni vor fi considerate resurse si nu valori, ne dezumanizam incet-incet!Atat timp cat un compliment e perceput ca o sageata otravita, ceva nu functioneaza.......dar nu conteaza suntem egali in drepturi si obligatii!