marți, 5 ianuarie 2016

Au inceput ingerasii sa manance haiose

   


     
 Am auzit pentru prima data expresia asta, de mult, tare de mult, in vremea copilariei mele, intr-o iarna cand stratul de omat era gros, ulitele inghetate, soseaua demult acoperita si inghetata si noi cu obrajii rosii ca focul, tragand din cand in cand nasurile inghetate, cu promoroaca in par si tragand de sanii pana in varf si apoi zburand spre poalele dealului...a inceput sa ninga, iar unul din copii a exclamat:
- "Au inceput ingerasii sa manance haiose!
- Ih, l-au aprobat ceilalti"
      Pentru mine a ramas cea mai sugestiva expresie, ludica, vesela, reala, potrivita cu fenomenul ce urma sa se intample. Nu am facut niciodata haiose, dar faceau toate mamele noastre si gaseam in fiecare casa, pe vremea aceasta, in mijlocul mesei o farfurie cu haiose. Intram, asa inghetati, dar nu simteam, dar probabil adultilor li se facea mila de noi si tot insistau sa mai intram pe langa "leruri" sa ne incalzim, sa "imbucam" ceva ca ne-o fi foame de atata zbenguiala, dar noi nu, si nu. Si atunci venea momeala "macar la un haios sa intrati". Si intram, in bucatoarioare calde, cu foc ce trosnea in soba si cu farfuria de haiose in mijlocul mesei si asa, cu manusile in mana, infulecam cate o bucata, doua, scuturand tot zaharul pe jos, care ramanea in urma noastra. Acesta e izvorul expresiei! Ingerasii mananca haiose si fulgii se astern pe pamant!
      Doamne, si cat am mai asteptat si anul acesta pudra asta, miraculoasa, a zapezii. S-a implorat cerul sa trimita cativa fulgi, sa fie si la noi zapada, iar de aseara, guresele vrabii ale casei nu mai contenesc Cat ninge, cate haiose mananca ingerasii (le-am spus si lor expresia). Nu a nins asa de tare, dar dorinta, asteptarea te face sa vezi lucrurile altfel.
      La 8.20 au iesit afara la zapada, au curatat trotuarul, parcarea. Au intrat in casa si s-au apucat de teme. David cu un ochi pe geam, unul in caiet....."Si Frau, acum mi le da, pe toate, nu stie cate am pe cap: de dimineata ninge in continuare, trebuie sa curat trotuarele , joi plec in delegatie (are tabara de iarna cu cercetasii) eu nu stiu daca ma incadrez cu toate"
       Vai cat imi placea sa fac carari cand ningea, acum il vad pe David facand aceeasi activitate cu aceeasi placere!